Sider

Velkommen

Denne blok henvender sig først og fremmest til undervisere på de gymnasiale uddannelser.
Jeg vil fokuserer på undervisningens eller læringens forskellige aspekter. Herunder en kritisk anvendelse af IKT og forskellige strategier for læring og undervisning.
Derudover vil jeg også skrive lidt om mit multiværktøj fra Appel: iPad.


lørdag den 26. januar 2013

Reduktion eller konstruktion - om fagenes kompleksitet


En kommentar til fagenes kompleksitet.

I gymnasiet er nogle fag omgæret af en nærmest skræmmende mystik. Det er fx fag som matematik A på STX eller virksomhedsøkonomi A på HHX. Det er fag som i deres selvforståelse og dermed i elevernes perception tolkes som virkelig vanskelige og udfordrende. Andre fag som dansk, historie eller samfundsfag opfattes til gengæld som fag, hvor man kan snakke sig til en god karakter. Snakke er ikke det samme som tale og derfor oplever de snakkende elever ofte problemer, når de i forbindelse med eksamenssituationer ikke kan nøjes med at snakke, men afkræves at de formår at tale. Hvert fag har sine sproglige spilleregler (fx terminologi) og det gælder om at beherske dem. Det er ikke ligemeget, hvad man kalder tingene.

Matematik eller for den sags skyld virksomhedsøkonomi er fag, der kan beskrives som reduktionistiske. Det vil bl.a. sige, at når en elev skal løse en opgave, bliver eleven nødt til at få alle de nødvendige oplysninger og en dertil hørende metode, for at kunne løse opgaven. Når så hele klassen har fået oplysningerne og har forstået metoden, så vil resultatet fremkomme ved en reduktion og i bedste positivistisk stil kunne markeres med to streger. Variationen af korrekte løsninger er begrænset.
I sprogfagene, samfundsfag eller historie er sagen anderledes. Disse fag kaldes konstruktivistiske fordi eleverne her udfra en række informationsfragmenter og op til flere metoder eller teorier skal kunne konstruere en helhedsforståelse. Eleven skal selv etablere forbindelser mellem de forskellige oplysninger. Dertil kommer, at de sidstnævnte fag er langt mere hermeneutiske og dermed bliver løsningerne på opgaverne langt mere brogede og komplekse.

Jeg er godt klar over at denne korte tekst ikke er helt fyldestgørende og retfærdig. Men i sin pointe er den rammende!

søndag den 20. januar 2013

Gode og nødvendige apps til underviseren

Tekstbehandling

Pages - nemt at bruge. Når jeg skriver lange tekster, bruger jeg mit eksterne tastatur.

iA Writer - fint program, når man ønsker at fokusere på teksten alene. Ikke noget der forstyrrer. Fokus er teksten og dens indhold.

Præsentation

Keynote - god powerpoint. Det er en god idé at importere forskellige skabeloner. Nemt at arbejde med og mange funktioner.

Prezi - en anderledes måde at lave en præsentation. Alt ligger online.

PDF

GoodReader - denne app har længe været min favorit, når det drejede sig om at håndtere PDF filer. Appen kan rigtig mange ting!

Adobe Reader - endelig en god gratis app til håndtering af PDF filer.

Film

iMovie - en fantastisk app, når du fx vil lave videoinstruktioner, kreative indslag, reklamer, småfilm, forklaringer eller hvad du ønsker.

Andre

SimpleMind+ - god app, nem at bruge.

Bamboo Paper - tegne- og håndskrivningsapp. Bruger den hver dag.

Flipboard - jeg er helt vild med de muligheder der ligger i denne app. Gå på opdagelse og skab din egen brugerflade.

Google og Google Drive - bruges når der skal arbejdes med Google eller Google.dok. Fungerer rigtig godt - men regneark og indsæt kommentar er ikke integreret. Men det førstnævnte arbejdes der på.

WorldFactbook - CIA World Factbook som app. Hurtig og godt!

CultureGPS - fantastisk hurtig app om Hofstedes dimensioner.


Jeg hører ofte, at man ikke kan skrive på en iPad. Det gælder sikkert for en del mennesker. Jeg elsker at skrive på den og når der skal skrives længere tekster, slutter jeg mit trådløse tastatur til min iPad.

MEN... Det største problem er stavekontrollen. Nogle gange overtager den ganske enkelt styringen. Det gælder for iPhone og iPad.

 

Apple

Apple er i krise. Aktiekurserne er fladet, forventningerne er nedskrevet og rygterne taler om uenigheder i bestyrelsen og ledelsesgruppe. Såkaldte eksperter står nærmest i kø for at beskrive krisen og dens årsager. Det er som om disse dommedagsprofeter håber på en nedtur for Apple. Ser man på aktiekursen så er det rigtig at Apple har oplevet et voldsomt fald fra september 2012 til i dag. Men i dag er trods alt bedre end i januar 2012. Man skal huske på at september 2012 var rekorden for Apple.

En af de store diskussioner går på, om Apple skal fortsætte med at udvikle deres hardware i form af endnu en nyere fx iPad og iPhone eller om der skal bruges mere energi på at rette de fejl og mangler styresystemerne og softwaren indeholder. Selvom jeg er meget glad for min iPad har den svagheder og mangler fx i forhold til dokumenthåndtering, billedarkivet, automatisk ordbog eller for slet ikke at glemme Apples eget kort, som kom som erstatning for Googlemap.

Hvis jeg skulle vælge mellem en ny iPad (har selv generation 2) og en gennemarbejdet systemopdatering, så vil jeg klart vælge det sidste.